Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami

Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9655

Dodano:

Odsłon: 3157

Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami

Składniki

  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 3 duże buraki
  • szklanka zakwasu z buraków (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki pieczemy w folii aluminiowej w 180 stopniach około 40 minut. Po tym czasie obieramy je, ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy do bulionu. Dodajemy do tego zakwas, czosnek i majeranek, gotujemy 15 minut, pod koniec wlewamy ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Zupę odcedzamy, lekko studzimy i zabielamy śmietaną. Cebule kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, tłuczemy, dodajemy cebulę i sól, mieszamy. Ziemniaki wykładamy na talerz, nalewamy zupę, całość posypujemy natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 06 marca Pychoty,moje smaki,też tak moja mama podawała i ja staram się robić:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 05 marca Pysznie to za mało, przepysznie. Ja zawsze uwielbiałem zimne ziemniaki z gorącym barszczem. Taka schiza. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 04 marca Pycha! mój mąz bylby wniebowziety bo u niego sie tak jadalo! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 04 marca Pyszny barszczyk i jeszcze te ziemniaczki! Idealny obiad :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń