Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9839

Dodano:

Odsłon: 43744

Barszcz ukraiński

Składniki

  • 2 l bulionu drobiowego
  • 3 upieczone lub ugotowane buraki
  • 1/4 główki białej kapusty (małej)
  • 1 l zakwasu z buraków
  • 4 ziemniaki
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • natka pietruszki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę namaczamy na noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości. Do garnka z bulionem wlewamy zakwas z buraków, dodajemy ugotowaną fasolę, utarte na grubych oczkach obrane buraki, przecier pomidorowy i obrane ząbki czosnku. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i poszatkowaną kapustę, po chwili dolewamy odrobinę wody, żeby kapusta zmiękła, dorzucamy do zupy. Doprawiamy octem, solą, pieprzem i cukrem. Wszystko chwilę gotujemy. Na koniec uzupełniamy zupę o, pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki. Zupę przelewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki. Wcześniej można go jeszcze zabielić jogurtem naturalnym. Pamiętajcie tylko, że jeżeli do zupy chcecie dodać jogurt, nie możecie go wrzucać do wrzącej zupy, ponieważ się zważy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 08 sierpnia 2016 Właśnie taki będzie w najbliższym czasie, jarski. Pysznie u Ciebie :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 16 marca 2015 Uwielbiam barszcz ukraiński,w moim domu się go nie gotowało,ale będąc w szkole (liceum) mieszkałam w internacie i tam kucharki przepysznie gotowały min. barszcz Poprosiłam je,żeby mi napisały przepis w wersji zmniejszonej i do dziś jest gotowany także w moim domu i domu rodzinnym -) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń