Do góry

Zupy Przepis na:

Botwinka

Botwinka

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 183

Dodano:

Odsłon: 317

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekka wiosenna zupę, botwinkę. Trudno mi wyobrazić sobie wiosnę bez tej zupy. Młode, delikatne liście buraka i młode buraczki, o tej porze roku, są pełne smaku i aromatu. Zupa ta dla mnie to również wspomnienia z dzieciństwa.

Składniki

  • 1.5 – 2 L WYWARU WARZYWNEGO LUB MIĘSNEGO
  • 2 PĘCZKI BOTWINKI OKOŁO 800 G
  • 1 ŚREDNI BURAK
  • 1 MARCHEW MOŻE BYĆ Z WYWARU
  • 1 KORZEŃ PIETRUSZKI MOŻE BYĆ Z WYWARU
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 ŁYŻKA MAKI PSZENNEJ
  • 1 ŁYŻKA MASŁA
  • 1/2 SZKLANKI ŚMIETANY 18 %
  • PĘCZEK KOPERKU
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • 2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
  • 1 ŁYŻKA LUBCZYKU
  • 1 ŁYŻECZKA CUKRU
  • OPCJONALNIE GOTOWANE NA TWARDO JAJKA
  • *BOTWINKĘ MOŻNA UGOTOWAĆ Z ZIEMNIAKAMI LUB PODAĆ JĄ Z UGOTOWANYMI TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Botwinka

Przygotowanie

  1. BOTWINKĘ POKROIĆ NA MNIEJSZE KAWAŁKI. BURAK POKROIĆ W KOSTKĘ. ŁODYGI BOTWINKI ORAZ POKROJONY BURAK WRZUCIĆ DO GARNKA.
    LIŚCIE ZACHOWAĆ NA PÓŹNIEJ.
    JEŚLI NIE MACIE MARCHEWKI I PIETRUSZKI Z WYWARU, UGOTOWAĆ JE WRAZ Z ŁODYGAMI BOTWINKI I BURACZKAMI.

    WARZYWA ZALAĆ WYWAREM, DODAĆ ŁYŻECZKĘ CUKRU I ŁYŻKĘ LUBCZYKU. POGOTOWAĆ OKOŁO 10 MINUT.

  2. W MIĘDZYCZASIE NA PATELNI ROZPUŚCIĆ MASŁO I PODSMAŻYĆ NA NIM LIŚCIE BOTWINKI WRAZ Z PRZECIŚNIĘTYM PRZEZ PRASKĘ CZOSNKIEM. LISTKI SMAŻYMY DOSŁOWNIE KILKA MINUT. NASTĘPNIE NA PATELNIE DODAĆ MAKE, DOBRZE WYMIESZAĆ I PODSMAŻYĆ 2 MINUTY. DO TAK PRZYGOTOWANEJ ZASMAŻKI WLAĆ TROCHĘ GOTUJĄCEJ SIĘ ZUPY. OKOŁO 3/4 SZKLANKI. DOBRZE WYMIESZAĆ A NASTĘPNIE PRZELAĆ DO GARNKA Z GOTUJĄCĄ SIĘ BOTWINKA I BURAKIEM. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, PRZYKRYĆ POKRYWKA I POGOTOWAĆ 5 MINUT.

  3. POD KONIEC GOTOWANIA ,MARCHEW I PIETRUSZKĘ Z WYWARU ZETRZEĆ NA TARCE O GRUBYCH OCZKACH I DODAĆ DO GOTUJĄCEJ SIĘ ZUPY. DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM DO SMAKU I SOKIEM Z CYTRYNY I JESZCZE CHWILE POGOTOWAĆ. NASTĘPNIE ZUPĘ ZDJĄĆ Z GRZANIA.

  4. DO SZKLANKI ZE ŚMIETANĄ STOPNIOWO DODAWAĆ POL SZKLANKI GORĄCEJ ZUPY I DOBRZE WYMIESZAĆ. NASTĘPNIE TAK ZAHARTOWANA ŚMIETANĘ PRZELAĆ DO GARNKA Z ZUPA. NA KONIEC DODAĆ POSIEKANY KOPEREK.

    GOTOWA ŻUPĘ PODAWAĆ Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI I JAJKAMI NA TWARDO.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń