Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjny staropolski przepis na aromatyczny prawdziwy bulion.
Polecam.
Odsłon: 707
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36172
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 216
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 367
Polecam.
Odsłon: 707
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36172
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 216
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 367
Składniki
Wołowinę przemyć pod bieżącą wodą, osuszyć w ściereczce, ułożyć tłuściejszym bokiem na dnie rondla, wlać 3-4 łyżki wody, aby dno rondla nie było suche. Dodać cebulę, pokrojone w słomkę warzywa korzeniowe, pęczek natki pietruszki, selera i pora, przykryć szczelną pokrywką. Rondel ustawić na małym ogniu i często przewracać mięso i warzywa, aby się nie przypaliły, lecz tylko zrumieniły, za każdym razem dodawać 1 łyżkę wody.
Kiedy mięso pokryje się błyszczącą błonką, a kości staną się błyszczące, dolać 15 szklanek wody. Ustawić rondel na silnym ogniu, przykryć pokrywką i trzykrotnie doprowadzić do wrzenia, za każdym razem odstawiając rondel na brzeg płyty kuchennej i zdejmując tworząca się na powierzchni wywaru pianę.
Gdy mięso będzie niemal gotowe, bulion posolić i gotować na małym ogniu 10-15 minut.
Rondel zdjąć z ognia, odstawić w chłodne miejsce, usunąć tłuszcz, a bulion przecedzić przez gęste sitko. Tuż przed podaniem na stół podgrzać, dodać drobno posiekaną pietruszkę i przelać do ogrzanej wazy. Osobno podać pszenne grzanki.