Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik Litewski.

Chłodnik Litewski.

Autor:

Przepisów i artykułów: 491 Ocena: 8903

Dodano:

Odsłon: 3432

Smaczny,zdrowy i łatwy do zrobienia,idealny na ciepłe dni.

Składniki

  • jeden spory pęczek botwinki
  • 1 burak ćwikłowy
  • pół litra bulionu
  • sok z połowy cytryny
  • 1-2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 3 ogórki gruntowe
  • pół litra kefiru(maślanki,jogurtu naturalnego)
  • 200 g śmietany 18 %
  • sól i pieprz do smaku
  • ugotowane jajka na twardo
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraczka umyć,obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić na gotujący się bulion i gotować krótko ok.5 min.następnie botwinkę dokładnie myjemy kroimy drobno liście i łodygi na ok.0,5 cm paseczki wrzucamy do osobnej miski,zalewamy szkl. gorącej wody,wyciskamy sok z cytryny(sok z cytryny dla smaku i dla zachowania koloru),całość wrzucamy do garnka,gotujemy na małym ogniu 10 min.
    Odstawiamy na bok do wystygnięcia,mieszamy razem kefir ze śmietaną.
    Ogórki myjemy i obieramy,ścieramy na tarce( lub kroimy na mniejsze kawałki,starłam na tarce w słupki),koperek i zieleninkę siekamy nożem,czosnek przeciskamy przez praskę.
    Do wystudzonej botwinki wlewamy wymieszany kefir ze śmietaną,wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek,dajemy sól i pieprz do smaku,całość dokładnie mieszamy,następnie dodajemy startego ogórka i posiekaną zieleninkę,jeszcze raz dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 2-3 godz.żeby smaki się przegryzły.
    Ugotować jajka na twardo.
    Gdy chłodnik się przegryzie,można nakładać na talerze i podawać z ułożonym jajkiem na wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń