Do góry

Zupy Przepis na:

Chłodnik z ogórkami

Chłodnik z ogórkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9996

Dodano:

Odsłon: 8007

Chłodnik z ogórkami

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 l maślanki
  • 1 opakowanie jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • garść koperku
  • sok z połowy cytryny
  • prażone migdały
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Posypujemy odrobiną soli, żeby ogórki puściły wodę, odstawiamy. Po ok 15 minutach odcedzamy, nie wylewamy wody po ogórkach, przyda się do uzyskania poprawnej konsystencji zupy. Bo blendera wlewamy maślankę (lub kefir), dorzucamy ogórki i ząbki czosnku. Miksujemy. Przelewamy do garnka, dodajemy jogurt grecki, sok z cytryny, sól, świeżo mielony pieprz i wcześniej utartą na grubych oczkach, umytą rzodkiewkę, dokładnie mieszamy. Możemy dolać drobinę wody z ogórków, jeżeli zupa jest za gęsta. Dorzucamy koperek. Zupę wkładamy do lodówki, przynajmniej 2 godziny przed podaniem, składniki super się połączą, zupa się przegryzie. Ja zaserwowałam zupę z prażonymi migdałami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń