Do góry

Zupy Przepis na:

Domowa zupa fasolowa

Domowa zupa fasolowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 887

Dodano:

Odsłon: 163

Nie wiem ja Wy, ale ja uwielbiam zupę fasolową. Ta, którą tu prezentuję jest wynikiem moich kulinarnych poszukiwań w kierunku tej idealnej:)

Składniki

  • Pęczek włoszczyzny
  • 5 małych młodych ziemniaków
  • Szklanka ugotowanej fasoli "piekny Jaś" lub puszka białej fasoli
  • Pręga wołowa
  • Świeże zioła: majeranek, lubczyk, pietruszka
  • Garść suszonych grzybów
  • 1 mała cebula
  • Sok z ogórków kiszonych
  • Trzy łyżki mąki grochowej
  • Sól
  • Łyżeczka kminu rzymskiego
  • Pieprz
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Domowa zupa fasolowa

Przygotowanie

  1. Przygotuj bulion: Umyj włoszczyznę, opal nad ogniem cebulkę, włóż do garnka grzybki, mięso i zalej wszystko wodą. Gotuj ok. 1,5 godziny na wolniutkim ogniu.

    Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij włoszczyznę, pokrój ją w kawałki i dorzuć do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolę oraz posiekane świeże zioła.

    Gdy ziemniaki zmiękną, dolej sok z ogórków - wedle uznania i dosól zupę.

    Następnie rozprowadź trzy łyżki mąki grochowej w zimnej wodzie i dolej do zupy.

    Gotuj jeszcze ok. 20 minut i dopraw kminem rzymskim oraz pieprzem.

  2. Zupa najlepsza jest na drugi dzień, jak "się przegryzie", ale u mnie już w ciągu pół godziny niemal cały garnek magicznie zniknął:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń