Do góry

Zupy Przepis na:

Fasolka po bretońsku z ziemniakami

Fasolka po bretońsku z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 585 Ocena: 11761

Dodano:

Odsłon: 2910

Idealna na chłodniejsze dni, szczególnie jesienią i zimą smakuje wyjątkowo. Pyszna i rozgrzewająca a do tego mega syta. To danie jednogarnkowe lubią bardziej mężczyźni, ale ja też od czasu do czasu bardzo lubię zjeść taki talerz fasolki. Jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni polskiej. Polecam szczególnie w chłodne dni, nadaje się również do mrożenia. U mnie wersja z ziemniakami, wyjątkowo dziś, a tak normalnie robię bez i podaję ze swojską bułeczką.

Składniki

  • 500 g białej fasoli Jaś
  • 400 g mięsa gulaszowego
  • 200 g wędzonej kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 750 ml passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 łyżki mąki pszennej do zasmażki
  • olej do smażenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Fasolka po bretońsku z ziemniakami

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki, ugotować w osolonej wodzie jak do obiadu, gotowe odlać i na koniec wrzucić do gotowej fasolki.
    Fasolę dokładnie opłukać i zalać zimna wodą, ok. 2 litrami nawet ciut więcej, najlepiej zrobić to wieczorem dnia poprzedniego.
    Następnego dnia gotować fasolkę w tej samej wodzie z 3/4 łyżeczki soli, gdy się zagotuje wrzucić listki i ziela angielskie. Fasolka powinna być cała przykryta wodą, w razie konieczności dolać trochę wrzątku.
    Mięso gulaszowe pokroić w małą kosteczkę, przyprawić solą i pieprzem lub ulubioną przyprawą. Przysmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec dodać obraną i posiekaną w piórka cebulę, chwilkę podsmażyć i całość przełożyć do garnka z fasolką, gotować małym ogniu palnika.
    Na tej samej patelni od mięsa zrumienić, drobno pokrojony boczek, oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Jeśli boczek i kiełbasa są tłuste, nie trzeba lać oleju, jeśli nie wlać odrobinę. Wrzucić obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę.
    Gdy fasolka zmięknie wlać passatę pomidorową, zagotować dodać przecier pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem,wsypać majeranek oraz dodać ulubione przyprawy.
    Na sam koniec można przygotować zasmażkę, lub podawać bez.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kulinarne_Kombinacje 13 lutego Uwielbiam fasolkę po bretońsku, ale wersji z ziemniakami jeszcze nie znałam, dzięki:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 11 lutego O to dzisiaj już są dwie fasolki. Twoja też znakomicie wygląda to też poproszę o małą miseczkę tych pyszności :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń