Do góry

Zupy Przepis na:

Forszmak z kluskami śląskimi

Forszmak z kluskami śląskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 1195

Dodano:

Odsłon: 1153

W kuchni nic nie powinno się marnować. Trzeba umiejętnie zagospodarować pozostałości z lodówki. Z pieczonych mięs/wędlin można zrobić gulasz, gęstą zupę, którą domownicy chętnie zjedzą np. z kluskami śląskimi.

Składniki

  • ok. 500 - 600 g wędlin - baleron, szynka, polędwica, cienka kiełbasa, pieczony boczek
  • cebula biała
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • czerwona papryka
  • 4 duże kiszone ogórki
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • szczypta chili
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka cukru
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól do smaku
  • ***
  • 2-3 większe ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • jajko
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Forszmak z kluskami śląskimi

Przygotowanie

  1. Resztki wędlin, pieczonych mięs pokroić w kostkę.
    W garnku na oleju rzepakowym zeszklić białą i czerwoną cebulę. Dodać pokrojone wędliny i smażyć na wolnym ogniu. Dodać pozbawioną nasion, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojone w grubą kostkę kiszone ogórki. Dodać koncentrat pomidorowy, listek laurowy, ziele angielskie i ok 1 l gorącej wody. Gotować na wolnym ogniu ok. 20 min. Dodać paprykę wędzoną, szczyptę chili, majeranek. Dodać pieprz czarny świeżo mielony, cukier i sól do smaku.
    Ziemniaki ugotować. Dokładnie ubić, rozetrzeć widelcem albo przecisnąć przez praskę. Przełożyć do salaterki, uklepać. Podzielić na cztery części. Wyjąć czwarta część ziemniaków i nasypać mąki ziemniaczanej w to miejsce. Dodać jajko i zagnieść masę. Podzielić na cztery części i z każdej części zrobić wałeczek o średnicy ok 2 cm. Pokroić na ok. 2 cm kawałki i zrobić kulki. Kulki pospłaszczać i porobić w nich dołeczki np. przy pomocy końcówki drewnianej łyżki.
    Kluseczki gotować w osolonej wodzie z łyżka oleju rzepakowego. Wyjmować po wypłynięciu. Kluski podawać z gorącym gulaszem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń