Do góry

Zupy Przepis na:

Idealne Ciasto na Uszka.

Idealne Ciasto na Uszka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 12380

Dodano:

Odsłon: 7704

Co roku na Wigilię goszczą na moim stole,nadziewam farszem grzybowym,podaje je z czerwonym barszczem,a ciasto jest miękkie i bardzo smaczne.

Składniki

  • 25 szt.
  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 100 ml gorącej wody
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Idealne Ciasto na Uszka.

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać przez sitko do miski,wsypać sól i wymieszać,dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki,nie musi być miękkie ,może być prosto z lodówki,ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera,tak więc mieszamy mikserem aż pojawią się grudki jak na kruszonkę i wtedy dolewamy stopniowo gorącą wodę,cały czas miksując,aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.
    Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na 15 min.żeby odpoczęło.
    Rozwałkowujemy dość cienko na 1-2 mm,nie trzeba podsypywać ciasta mąką,zawsze wycinałam koła kieliszkiem,w tym roku ciasto rozwałkowałam na prostokąt,następnie nożykiem od pizzy pocięłam na kwadraty o bokach 4-5 cm.

  2. Dzięki temu praktycznie nie ma odpadu ciasta,a co za tym idzie jest mniej wałkowania :-)

  3. Uszka wrzucać na wrzątek i gotować parę min.od momentu wypłynięcia na wierzch,na średnim ogniu palnika.

  4. Gotowe uszka wyjmuje na tackę,po przestygnięciu przekładam na deseczkę i wrzucam do szuflady zamrażalnika,po godz.przekładam je do woreczka i tak czekają do Wigilii.

  5. Podajemy z czerwonym barszczem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń