Do góry

Zupy Przepis na:

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1905

Dodano:

Odsłon: 214

Pyszna, kremowa zupa z dodatkiem delikatnych tortellini, kiełbasy i jarmużu, prosta i szybka do przygotowania. Idealna jako obiad w zimne jesienne i zimowe popołudnia.

Składniki

  • 1 opakowanie tortellini z serem
  • ok. 450 gram włoskiej kiełbasy
  • 1/2 pęczka jarmużu
  • ok. 230 gram sosu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/3 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kremowa zupa pomidorowa z tortellini

Przygotowanie

  1. Kiełbasę włoską wyjąć z osłonki, przekroić na kilka kawałków.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę.
    3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
    Z jarmużu usunąć łodyżki, a listki drobno pokroić.
    Posiekać garść świeżej bazylii.

  2. Do dużego garnka do zupy dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu.
    Wrzucić kiełbasę włoską i smażyć, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając ją, tak aby wypuściła nadmiar tłuszczu i pięknie się zarumieniła z każdej strony.
    Kiedy będzie ona już pięknie podsmażona do garnka wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane drobno 3 ząbki czosnku oraz wsypać 2 łyżeczki przyprawy kuchni włoskiej i dokładnie wymieszać.
    Całość gotować, często mieszając, aż cebula zmięknie i zeszkli się, wtedy doprawić solą oraz pieprzem do smaku.

  3. Do garnka dodać 2 łyżki mąki i mieszać, aż mąka zarumieni się, wtedy stopniowo wlewać 4 szklanki bulionu drobiowego oraz ok. 230 gram sosu pomidorowego, dokładnie mieszając.
    Kiedy składniki się połączą zupę doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i pozwolić jej się gotować jeszcze przez ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zgęstnieje.

  4. Następnie do garnka wrzucić tortellini z serem i gotować do czasu, aż zmięknie. Po czym dodać posiekany jarmuż i także gotować, aż stanie się miękki.
    Na koniec do zupy wlać 1/3 szklanki śmietany oraz posiekane listki bazylii, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i zagotować.

  5. Gotową zupę zdjąć z ognia i podawać w głębszym talerzu wraz z dodatkiem swojego ulubionego świeżego i chrupiącego pieczywa.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń