Do góry

Zupy Przepis na:

Kryzysowa kartoflanka z soczewicą i pyzami - wegetariańska

Kryzysowa kartoflanka z soczewicą i pyzami - wegetariańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 841

Dodano:

Odsłon: 1752

Ta pyszna i pożywna zupa to tak naprawdę danie z resztek. Jest zdrowa, rozgrzewająca i naprawdę syta i z pewnością większość składników znajdziemy w naszej lodówce i spiżarni.

Składniki

  • Marchew
  • Ziemniaki
  • Seler
  • Cebula czerwona
  • Pietruszka
  • Imbir
  • Soczewica czerwona
  • Grzyby suszone
  • Śmietana
  • Przecier pomidorowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Sos sojowy
  • Bulion - warzywny (ja użyłam wcześniej przygotowanego i zamrożonego bulionu - polecam zaopatrzyć się w taki bulion na wypadek ko
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Kryzysowa kartoflanka z soczewicą i pyzami - wegetariańska

Przygotowanie

  1. Marchew, Seler, cebulę i pietruszkę kroimy w kawałki. Możemy użyć mrożonych warzyw. Podsmażamy na dnie garnka przez chwilę. Dodajemy krojone w kostkę ziemniaki, soczewicę czerwoną i zalewamy wszystko bulionem. Wrzucamy suszone grzyby.

    Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem.

    Jak warzywa zmiękną, dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy (ja dodałam 2 łyżki śmietany i dwie łyżki przecieru, ale zależy to od uznania). Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i łyżką sosu sojowego. Dodajemy trochę startego imbiru i jeszcze gotujemy aż składniki się połączą, soczewica zmięknie i nada zupie gęstości.


    Na koniec dorzuciłam pyzy ziemniaczane (miałam zamrożoną porcję dla dwóch osób, więc świetnie sprawdziła się jako dodatek do zupy)

  2. I znowu sprawdziła się moja teoria kulinarna, że najsmaczniejsze dania to te przygotowane z resztek i będące skutkiem improwizacji w kuchni.

    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń