Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Lekka zupa jarzynowa"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 138
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 57
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 68
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 138
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 57
Składniki
czas ok. 20 min; porcja – 70 kcal, cena 2,50 zł
Łodygi selera naciowego umyj starannie pod bieżącą wodą. Każdą łodygę oczyść z włókien. Odetnij zgrubiałe końcówki. Łodygi pokrój w cienkie plasterki.
Marchewki oczyść, opłucz, a następnie pokrój w niewielką kostkę lub w plasterki. Możesz też zetrzeć marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Opłucz i starannie oczyść por. Odetnij piętkę oraz zielone części. Resztę pora przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą połówkę pokrój w cienkie półplasterki.
Do garnka wlej bulion warzywny. Wrzuć kawałki selera naciowego, pokrojoną lub startą marchewkę i posiekany por. Dodaj liść laurowy. 5Całość doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, przykryj naczynie.
Gotuj zupę na średnim ogniu około 20 minut. Na koniec dopraw ją do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli chcesz, aby zupa była bardziej pożywna, dodaj ziemniaki.Źródło: Świat kobiety