Do góry

Zupy Przepis na:

Letnia zupa groszkowa "błyskawiczna".

Letnia zupa groszkowa błyskawiczna.

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 29

Dodano:

Odsłon: 1026

Błyskawiczna - bo do błyskawicznego zrobienia lekka zupa z zielonego groszku, zabielana śmietaną. A jaka wyśmienita ;)

Składniki

  • Zielony groszek - świerzy lub mrożony - 200g
  • Marchewka - 1 średnia
  • Ziemniak - 1 średni
  • Śmietana 12% lub 18% - jaką kto woli - 2 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przygotowanie warzyw
    Groszek jak to groszek - oczywiście wyłuskany - opłukać i przejrzeć, żeby pozbyć się ewentualnej wkładki. Marchewkę pokroić w pół- lub ćwierć talarki. Ziemniak pokroić w kostkę, taką o boku 0,5-1 cm. I tyle.

  2. Gotowanie zupy
    Groszek, marchewkę i ziemniaka wrzucić do garnka, zalać 1-1,5 l wody, posolić i gotować do miękkości warzyw. Potrwa to tak z 10 minut.

  3. Zabielenie zupy
    O, i tutaj trzeba zrobić taki myk: zaraz po zakończeniu gotowania do filiżanki wlać chochelkę gorącej zupy, dodać 2 łyżki śmietany i wybełtać to dokładnie - idealnie zrobi się to ręczną trzepaczką do ubijania piany, wykonując w palcach jej trzonkiem ruchy obrotowe w tą i z powrotem.
    Tak wybełtaną śmietanę wlać do garnka z gorącą zupą i energicznie wymieszać. Zupy zabielonej śmietaną nie wolno już zagotowywać, bo zrobią się różne farfocle. Przed podaniem przyprawić jeszcze do smaku pieprzem i solą wg uznania.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń