Do góry

Zupy Przepis na:

Najlepsza grochówka

Najlepsza grochówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 571

Dodano:

Odsłon: 8254

Nie ma nic lepszego jak domowa, pyszna grochówka. Nie bez powodu mówi się, że jest to zupa wojskowa. W końcu to jedna z najbardziej sycących zup jakie istnieją.

Składniki

  • 200 g żółtego, łuskanego grochu
  • 300 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy np. śląskiej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka ziemniaków
  • kawałek selera
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Boczek wędzony zalewamy ok. 3 litrami wody, gotujemy, po chwili dosypujemy łuskany groch, ziele angielskie, marchewki, selera, pietruszkę, posiekaną natkę pietruszki oraz po około 10 minutach ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Na patelni posmażyłam pokrojoną w kostkę kiełbaskę, przełożyłam do garnka wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
    Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem,a także majerankiem i gotujemy jeszcze kilka minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń