Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczarkowa zupa z ziemniakami"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 179
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 203
Składniki
Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 190 kcal. Cena porcji: 2,25 zł
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Włóż do garnka. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 10–15 minut.
W tym czasie pieczarki oczyść, najlepiej pocierając wilgotnym papierowym ręcznikiem. Grzyby potnij w plasterki i natychmiast skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanym maśle.
Dodaj plasterki pieczarek i smaż mieszając, aż ładnie się zrumienią. Odłóż trochę grzybów do dekoracji. Pozostałe wrzuć do ziemniaków. Gotuj jeszcze 10 minut.
Zupę zmiksuj. Domieszaj śmietanę. Przypraw solą oraz pieprzem i ma jerankiem. Mocno podgrzej. Rozlej do kokilek. Udekoruj bazylią lub miętą.Źródło: Tina