Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pomarańczowa zupa z rzepy"
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 498
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2280
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1021
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 498
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2280
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 1021
Składniki
Rzepę porządnie wyszoruj i obierz. Najpierw pokrój w plasterki, a później w drobną kostkę.
Wyszoruj marchew i ziemniaki. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W głębokim rondlu rozpuść łyżkę tłuszczu. Wrzuć rzepę, ziemniaki, marchew i cebulę. Chwilę podsmażaj i wlej bulion.
Dodaj sok pomarańczowy, doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj ok. 20 minut.
Z chleba usuń skórki, a miąższ pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść pozostały tłuszcz, wrzuć kostki chleba i podsmaż na złoty kolor.
Z ugotowanej zupy wyjmij 1/3 warzyw, resztę zmiksuj na krem. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj warzywa i wymieszaj. Zupę rozlej na talerze i posyp grzankami. Ozdób śmietaną i natychmiast podawaj.
Czas przygotowania: 50 minut 299 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień