Do góry

Zupy Przepis na:

Pomidorowa a'la ramen - pyszna rozgrzewająca zupa

Pomidorowa a'la ramen - pyszna rozgrzewająca zupa

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 229

Dodano:

Odsłon: 1280

Uwielbiam ramen - japoński rosół nie tylko z jego wyjątkowe walory smakowe, ale również za to, że nie ma jednego przepisu na tę azjatycką zupę. W zależności od dodatków, przypraw, za każdym razem wychodzi inny. A czemuż nie połączyć dwóch ulubionych zup w jednym przepisie? Bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Ciężko ograniczyć się do jednej porcji:).

Składniki

  • Pół kilo pręgi wołowej
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Ząbek czosnku
  • Łyżka oleju sezamowego
  • Szklanka przecieru z pomidorów lub passaty pomidorowej
  • Sałata rzymska
  • Jajko
  • Makaron ryżowy
  • Sos sojowy
  • Kmin rzymski
  • Wędzona papryka
  • Goździki zmielone - łyżeczka
  • Imbir zmielony - łyżeczka
  • Koper suszony - łyżeczka
  • Majeran suszony - łyżeczka
  • Kurkuma - łyżeczka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wrzuć do dużego garnka wołowinę, warzywa, czosnek. opaloną nad ogniem cebulę.

  2. Dodaj część przypraw: goździki, imbir, koper, majeranek, olej sezamowy, kmin, wędzoną paprykę. Zalej całość wodą i gotuj na bardzo wolnym ogniu trzy godziny. Nie mieszaj.

    Sekret tej zupy tkwi nie tylko w przyprawach, ale przede wszystkim właśnie w długim gotowaniu - wołowina robi się mięciutka, rozpada się, wszystkie smaki i aromaty mieszają się.

  3. Po dwóch godzinach gotowania rosołu, dodaj pomidory. Przypraw jeszcze wedle uznania, dodaj sos sojowy. Można dodać chilli jeżeli lubicie pikantne smaki.

    Zupa smakuje najlepiej następnego dnia kiedy się "przegryzie".

  4. Podawaj z jajkiem ugotowanym na półmiękko, sałatą rzymską i makaronem ryżowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń