Do góry

Zupy Przepis na:

Pyszna zupa z młodą kapustą

Pyszna zupa z młodą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 173

Dodano:

Odsłon: 632

Młodą kapustę uwielbiam w każdej postaci. Surowa czy na ciepło, zawsze pyszna. Chrupiąca, miękka i pełna smaku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszna i aromatyczna zupę z dodatkiem młodej kapusty. Mam nadzieje, ze i Wam ona bardzo posmakuje.

Składniki

  • ŚREDNIA GŁÓWKA MŁODEJ KAPUSTY.
  • 2 ŚREDNIE CEBULE
  • 1 ZĄBEK CZOSNKU
  • 1 ZIELONA PAPRYKA
  • 3 – 4 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO
  • GARŚĆ KOPERKU
  • 1 L ULUBIONEGO BULIONU
  • 2 PUSZKI KROJONYCH POMIDORÓW
  • 1 ŁYŻKA BRĄZOWEGO CUKRU LUB 1/2 BIAŁEGO
  • SOL I PIEPRZ DO SMAKU
  • 2 LISTKI LAUROWE
  • 4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO
  • 1- 2 ŁYŻECZKI. LUB DO SMAKU, OSTREJ PAPRYKI
  • 1 – 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
  • OPCJONALNIE KWAŚNA ŚMIETANA
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszna zupa z młodą kapustą

Przygotowanie

  1. KAPUSTĘ POSZATKOWAĆ, CEBULE I ZIELONA PAPRYKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ, A ŁODYGI SELERA W PLASTERKI. KOPEREK POSIEKAĆ, CZOSNEK ZETRZEĆ NA TARCE.

  2. ROZGRZAĆ OLIWĘ I NA GORĄCEJ ZESZKLIĆ CEBULE WRAZ Z ZIELEM ANGIELSKIM I LISTKIEM LAUROWYM. NASTĘPNIE DODAĆ DO NIEJ PAPRYKĘ I SELER. CAŁOŚĆ CHWILE PODSMAŻYĆ.

    KIEDY WARZYWA ZACZNĄ WYPUSZCZAĆ SOK, DODAĆ DO NICH KAPUSTĘ. DOBRZE WYMIESZAĆ I DALEJ SMAŻYĆ, AZ KAPUSTA TROCHĘ ZMIĘKNIENIE. NASTĘPNIE DODAĆ STARTY CZOSNEK I CAŁOŚĆ ZALAĆ CIEPŁYM BULIONEM I DOPRAWIĆ SOLA I PIEPRZEM.

  3. GARNEK PRZYKRYĆ POKRYWKA I ZUPĘ GOTOWAĆ 20 MINUT. PO TYM CZASIE DO ZUPY DODAĆ POMIDORY ( W SEZONIE MOŻNA POMIDORY Z PUSZKI ZASTĄPIĆ ŚWIEŻYMI POMIDORAMI). DOPRAWIĆ CUKREM I OSTRA PAPRYKA. GARNEK PONOWNIE PRZYKRYĆ I ZUPĘ GOTOWAĆ. NASTĘPNE 20 MINUT.

  4. NA KONIEC ZUPĘ DOBRZE DOPRAWIĆ DO SMAKU, DODAĆ POSIEKANY KOPEREK I ZUPA JEST GOTOWA. ZUPĘ MOŻNA PODAWAĆ Z ODROBINA KWAŚNEJ ŚMIETANY.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń