Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tradycyjna zupa z botwiny ze śmietaną"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 16
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 16
Składniki
Od pęczka botwiny odetnij łodygi z liśćmi i bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie posiekaj na małe kawałki. Buraczki botwinki dokładnie oczyść, umyj i pokrój w kosteczkę.
Buraka czerwonego obierz i pokrój na niewielkie kawałki. Do dużego garnka wlej około 2 litry wody, wrzuć kostkę rosołową, pokrojony burak i całą botwinę. Gotuj około 15 minut. Dodaj obrany i posiekany czosnek oraz sok z cytryny.
Dopraw cukrem, solą i pieprzem. Gdy zupa się już zagotuje (warzywa będą miękkie) zdejmij z ognia i dodaj śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Ponownie zupę doprowadź do wrzenia, gotową rozlej do talerzy. Koperek umyj i posiekaj, z natki poodrywaj listki i oprósz każdą porcję. Gotową zupę możesz serwować z cząstkami gotowanego jajka lub pokrojonymi w kostkę, gotowanymi ziemniakami. Udekoruj kleksami śmietany.Źródło: Tele Tydzień