Do góry

Zupy Przepis na:

Tradycyjny krupnik staropolski

Tradycyjny krupnik staropolski

Autor:

Przepisów i artykułów: 369 Ocena: 3060

Dodano:

Odsłon: 11907

Jedna z najstarszych i unikalnych zup polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jedną z najlepszych, polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosołu, do którego dodajemy kaszę, ziemniaki i marchewkę. Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim kaszy. Oto przepis na krupnik w starym stylu.

Składniki

  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 150 g kaszy jęczmiennej
  • 6 średnich ziemniaków
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • ⅓ pora
  • pieprz czarny i sól
  • 2 łyżki natki pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Kiedy wywar się zagotuje przy pomocy sitka usuwamy zebrane na wierzchu szumowiny. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obrane i umyte warzywa . Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie i będzie odchodzić od kości.
    W tym czasie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso i warzywa wyjmujemy na talerz. Do wywaru dodajemy ziemniaki i kaszę. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż kasza napęcznieje, a ziemniaki będą miękkie. Ugotowaną marchew kroimy w plasterki i dodajemy do gotującej się zupy. Doprawiamy do smaku czarnym pieprzem i solą. Na samym końcu dodajemy świeżo posiekaną natkę pietruszki.

    Notes

    - zupę można ugotować również na dwóch udkach z kurczaka
    - mięso z ugotowanych żeberek można dodać do zupy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń