Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na żur

Zakwas na żur

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9655

Dodano:

Odsłon: 30305

Zakwas na żur

Składniki

  • 7 łyżek mąki żytniej (typ 2000)
  • 900 ml ciepłej przegotowanej wody
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do czystego i wyparzonego słoika wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Dodajemy obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Słoik zakrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 4 dni. Czym dłużej się kisi taki zakwas, tym jest bardziej kwaśny. Ja, myślę, że będę go trzymała 7 dni. Jest wiele teorii dotyczących tego, czy zakwas należy mieszać czy zostawiać w kącie i nic przy nim nie kombinować. U mnie stoi, nieruszony, na blacie i pięknie się kisi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bejbi 26 lutego 2015 robie tak samo ,tylko dodaje plaska lyzecze soli,zawsze sie udaje

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysiaz 25 lutego 2015 No to do dzieła, zobaczymy jak mi wyjdzie mój pierwszy zakwas na żurek ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń