Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa a'la toskańska

Zupa a'la toskańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 138 Ocena: 1940

Dodano:

Odsłon: 244

Lżejsza i trochę inna wersja zupy toskańskiej, ale równie kremowa, sycąca i aromatyczna jak oryginał.

Składniki

  • ok. 230 gram włoskiej kiełbasy
  • ok. 450 gram czerwonych ziemniaków
  • ok. 230 gram jarmużu
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz czarny
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa a'la toskańska

Przygotowanie

  1. Włoską kiełbasę pokroić w krążki.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
    Fasolę opłukać i odcedzić na sitku.
    Ziemniaki czerwone dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w odpowiadającej nam wielkości ale cienkie plastry.
    Z jarmużu usunąć łodyżki, a każdy liść rozerwać na 2-3 kawałki.
    W miseczce zmieszać 1 szklankę mleka z 1 szklanką śmietany.

  2. Do dużego garnka do zupy wrzucić kiełbasę i podsmażyć ją na średnim ogniu
    (Kiełbasa powinna zawierać wystarczającą ilość tłuszczu, aby nie przywierać do dna garnka, jeśli nie, należy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Nie należy się także przejmować jeśli niewielka ilość przyrumieni się na dnie, zostanie ona rozpuszczona w następnych krokach)
    Gdy kiełbasa będzie już ładnie zarumieniona dodać pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek, wymieszać i smażyć, aż cebula zeszkli się.

  3. Następnie do garnka dodać odsączoną wcześniej białą fasolę oraz 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i wymieszać.
    Po czym wlać 3 szklanki bulionu drobiowego, 1 szklankę wody, 2 szklanki mieszanki mleka i śmietany, zamieszać i przykryć przykrywką.
    Całość zagotować na średnim ogniu.

  4. Gdy zupa się już zagotuje do garnka wrzucić pokrojone w plastry ziemniaki oraz jarmuż i wymieszać.
    Przykryć ponownie przykrywką i gotować od czasu do czasu mieszając, aż jarmuż i ziemniaki osiągną odpowiadającą nam miękkość.
    Po ok. 15-20 minutach sprawdzić smak i doprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby.

  5. Kiedy stwierdzimy, że zupa jest już odpowiednio dla nas doprawiona, a warzywa odpowiednio miękkie - możemy ją podawać.


    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń