Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa brokułowa z paluszkami grissini

Zupa brokułowa z paluszkami grissini

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Zupa brokułowa z paluszkami grissini"

Składniki

  • 1 duża marchewka
  • 1 mały brokuł
  • 1 cebula
  • 1 puszka szparagów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 l bulionu
  • 4 gałązki tymianku
  • 10 dag listków szpinaku
  • 200 ml kremówki
  • 1 op. paluszków grissini
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkat
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną marchewkę pokrój na kawałki. Brokuł umyj, podziel na różyczki, odetnij końcówki łodyg. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Szparagi osącz z zalewy.

  2. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Wrzuć marchewkę, brokuł i cebulę, przesmaż. Warzywa zalej bulionem. Gotuj na małym ogniu 30 minut.

  3. Tymianek opłucz, otrzyj listki. Przebierz oraz umyj liście szpinaku. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 10 minut. Zdejmij z ognia, połącz z kremówką.

  4. Zmiksuj zupę na krem (część marchewki odłóż). Dodaj pokrojone szparagi i odłożoną marchew. Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką. Podawaj z paluszkami grissini.

  5. Czas ok. 50 min; porcja – 270 kcal, cena 4,40 zł

  6. Na domowe grissini:

  7. Zagnieć 25 dag mąki, 150 ml wody, łyżeczkę drożdży instant, pół łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki cukru oraz 2 łyżki oliwy. Odstaw do wyrośnięcia. Po godzinie odrywaj kawałki ciasta i formuj z nich w rękach wałeczki o dł. 20 cm. Ułóż na blasze, odstaw na 20 minut. Piecz na złoty kolor (15-20 min) w temp. 200 st.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń