Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa brokułowo - serowa

Przepis dnia 2020-10-12
Zupa brokułowo - serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1912

Dodano:

Odsłon: 3936

Ta super łatwa do przygotowania, pełna warzyw i smaków zupa sprawdzi się idealnie jako danie obiadowe w zimne jesienne i zimowe popołudnia.

Składniki

  • ok. 500 gram brokuła
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • ok. 170 gram sera cheddar
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa brokułowo - serowa

Przygotowanie

  1. Brokuł umyć, dokładnie osuszyć, podzielić na różyczki i pokroić w drobne kawałki.
    Marchew obrać i także umyć, osuszyć oraz pokroić.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Ser cheddar zetrzeć na tarce.

  2. Do dużego garnka dodać 4 łyżki masła i pokrojoną cebulę, smażyć na średnim ogniu, aż cebula zmięknie i zeszkli się.
    Po czym dodać 4 łyżki mąki i smażyć przez kolejne 2 minuty, do czasu gdy mąka uzyska jasnobrązowy kolor.
    Następnie wlać 2 szklanki bulionu drobiowego i dokładnie wymieszać, upewniając się, że cała mąka z dna garnka została rozpuszczona.
    Kiedy tak się stanie zwiększyć ogień i często mieszając pozwolić bulionowi się zagotować, tak aby zgęstniał i przybrał konsystencję sosu.

  3. Zmniejszyć ogień i do garnka wlać 2 szklanki mleka oraz wsypać 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu i 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne.
    Dokładnie wymieszać i pozwolić całości się zagotować.

  4. Wtedy do garnka wrzucić pokrojony brokuł oraz marchewkę i gotować, na małym ogniu, często mieszając, aż warzywa osiągną odpowiadającą nam miękkość.

  5. Na koniec partiami dodawać uprzednio starty ser cheddar, najlepiej po jednej garści, ciągle mieszając, tak aby ser szybciej się rozpuścił.
    Spróbować smak i doprawić solą w razie potrzeby.

    Tak przygotowaną zupę podawać od razu, na gorąco, samą lub wraz ze swoim ulubionym świeżym i chrupiącym pieczywem.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń