Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa cebulowa z winem i grzankami"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 123
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1060
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 123
Składniki
W dużym garnku rozpuść masło i oliwę. Dodaj pokrojoną w krążki cebulę i smaż na małym ogniu przez 15 minut.
Gdy cebula się podsmaży, dodaj świeży posiekany tymianek i smaż dalej, aż cebula ładnie się skarmelizuje.
Całość co jakiś czas mieszaj, aby cebula się nie przypaliła i zupa nie była gorzka. Następnie dodaj mąkę, i mieszając, duś przez 3 minuty.
Po tym czasie wlej wino i wywar, wymieszaj i gotuj 20 minut, aby smaki się połączyły.
Zupę przelej do talerzy, na wierzchu ułóż przygotowane grzanki (patrz poniżej) i podawaj.
Natkę pietruszki i gałązki tymianku umyj, osusz i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z miękkim masłem. Połącz z natką pietruszki i tymiankiem.
Bagietkę pokrój na małe i cienkie kromki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kromki z obu stron na rumiano. Możesz je też podpiec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez 10 minut.
Grzanki możesz posmarować ziołowym masłem i podać jako dodatek do zupy, albo włożyć do zupy, posypać startym serem i zapiec w nagrzanym piekarniku przez 5 minut.Źródło: Na żywo