Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa dyniowa z jabłkami i kaszanką"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 206
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 88
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 206
Składniki
Z jednego jabłka wytnj gniazdo nasienne. Miąższ pokrój w cieniutkie plasterki. Skrop je 3 łyżkami soku z cytryny. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego temp. 150 st. Piecz 30–40 minut.Miąższ dyni oczyść. Marchewki obierz, pokrój.
Pozostałe jabłka oczyść, potnij w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa oraz jabłka ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 30 minut, wlej bulion. Piecz jeszcze 45 minut.
Kaszankę wyciśnij z osłonki, masę smaż 3 minuty na oleju. Warzywa wraz z wywarem i połową śmietany zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem i 3 łyżkami soku cytrynowego. Rozlej do talerzy, udekoruj kleksami pozostałej śmietany. Podawaj z kaszanką oraz chipsami z jabłek.
Do zupy pasuje też ostra kiełbasa paprykowa. ok. 2 godz. 1 porcja zawiera ok. 530 kcal. Ok. 2 zł za porcję.Źródło: Tina