Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa grzybowa z kaszą gryczaną"
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 130
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 37
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 196
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 130
Gulasz wieprzowy ugotowany z łopatki wieprzowej, podany z kaszą jęczmienną i...
Odsłon: 37
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 196
Składniki
Najpierw przygotuj rosół na żeberkach. Do garnka wlej około litra wody. Dodaj umyte żeberka i gotuj około godzinę. Pietruszkę dobrze umyj i wyszoruj.
Cebulę przekrój na pół. Marchewkę i kawałek selera umyj i wyszoruj, po czym wraz z pozostałymi warzywami dodaj do gotujących się żeberek. Gotuj razem jeszcze 30 minut, po czym wyjmij żeberka (możesz je, po podsmażeniu wykorzystać w innym daniu).
Grzyby leśne dokładnie oczyść, umyj i podgotuj 5 minut w niedużej ilości wody. Po tym czasie wyjmij je cedzakiem (zachowaj wodę!), pokrój na kawałeczki i wrzuć do zupy. Możesz uzupełnić odparowaną wodę tą spod grzybów. Do zupy dodaj także suszone grzyby i zamieszaj.
Kaszę gryczaną przelej kilkakrotnie pod bieżącą zimną wodą, a potem dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze 30 minut na średnim ogniu. Boczek pokrój na kawałki, podsmaż i dodaj pod koniec gotowania. Od razu podawaj.
Czas: 90 min | Koszt: do 20 zł | Poziom: średni | 10 porcji, 220 kcal/porcjaŹródło: Tele Tydzień