Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kapuściana ze śmietaną

Zupa kapuściana ze śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Zupa kapuściana ze śmietaną"

Składniki

  • 1 główka białej lub włoskiej kapusty
  • ok. 1 kg
  • 2 l wywaru mięsnego
  • 15 dag wędzonego boczku w plasterkach
  • 4 duże ziemniaki
  • 5 marchewek
  • 2 cebule
  • 1 por
  • biała część
  • 4 listki laurowe
  • po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 szkl. gęstej
  • kwaśnej śmietany
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę posiekaj. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć kapustę, mocno podsmaż. Zmniejsz ogień i wlej wywar mięsny. Gotuj dalej na małym ogniu.

  2. Warzywa umyj i obierz. Cebule opiecz nad og niem i pokrój w piórka. Marchewki zetrzyj na tarce. Ziemniaki potnij w niewielką kostkę, a por – w talarki. Wszystkie rozdrobnione warzywa wrzuć do wywaru, dodaj przyprawy (ze szczyptą kurkumy) i gotuj przez kolejne 25 minut.

  3. Boczek pokrój na paseczki. Podsmaż na suchej patelni. Gdy już się smakowicie zrumieni, wrzuć go do bulionu. Gotuj kilka minut, ew. dopraw solą lub pieprzem. Śmietanę wymieszaj z resztą kurkumy i odrobiną bulionu. Zupę podawaj w sporych miseczkach, z łyżką śmietany i kromką chleba posmarowanego masłem czosnkowym.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń