Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9960

Dodano:

Odsłon: 23569

Zupa koperkowa

Składniki

  • 2 litry bulionu (ja użyłam wołowego)
  • 2 pęczki koperku
  • duża marchewka (z gotowania bulionu)
  • duży korzeń pietruszki (z gotowania bulionu)
  • mały kubek jogurtu naturalnego (lub śmietany 18%)
  • pół małego pęczka grubego szczypiorku (opcjonalnie)
  • sól
  • pieprz
  • 250 g drobnego makaronu
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente. Do bulionu wrzucamy poszatkowany koperek i starte na dużych oczkach: marchew i pietruszkę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotujemy 5 minut. Ja tę zupę podaję w ten sposób, że na talerz nakładam makaron, potem dolewam zupę i na koniec dodaję łyżeczkę jogurtu. Nie polecam dodawania makaronu do zupy, jeżeli będziecie ją jeść np. dwa dni. Makaron wchłonie cały płyn i tyle będzie z zupy. Jogurt podaję również na końcu, wtedy mam pewność, że zupa mi się nie zważy. W przypadku, gdy do koperkowej dodajecie śmietanę, tego problemu nie ma. Hartujecie śmietanę z chochlą gorącej zupy i dodajecie ją pod koniec gotowania. Na koniec, zupę posypuję jeszcze poszatkowanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń