Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa Krem z Brokułów.

Zupa Krem z Brokułów.

Autor:

Przepisów i artykułów: 490 Ocena: 8898

Dodano:

Odsłon: 806

Prosta i szybka w przygotowaniu,przyszły w końcu długo wyczekiwane upały,a więc i menu pojawiło się lżejsze :-)

Składniki

  • 1 średni świeży brokuł
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mały korzeń selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia warzyw
  • sól i pieprz do smaku
  • kmin rzymski do smaku
  • Dodatkowo:
  • śmietana 18 %
  • grzanki lub słomka ptysiowa
  • ziarna słonecznika
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ugotowałam bulion drobiowy na ćwiartce z kurczaka.
    Warzywa obrałam,umyłam i starłam na grubych oczkach tarki,a ziemniaki,pokroiłam na mniejsze kawałki jak do zupy.
    Czosnek po obraniu przecisnęłam przez praskę.
    Brokuł wrzuciłam na chwilę do zimnej wody,wodę odlałam,następnie podzieliłam na mniejsze różyczki.
    Na łyżce oleju zeszkliłam marchew,pietruszkę i seler,na koniec wrzuciłam czosnek i po ok.2 min.całość przełożyłam do garnka z gotującym się bulionem.
    Wrzuciłam brokuł i ziemniaki,

  2. dodać kmin,dosłownie na czubku łyżeczki,żeby nie zepsuć smaku,całość gotowałam 20 min.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Po przestygnięciu zupę zblendować.
    Podawać z kleksem śmietany,grzankami posypane ziarnami słonecznika.







Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń