Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa-krem z brukselki"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 958
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 525
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 346
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 958
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 20
Polecam.
Odsłon: 525
Składniki
ok. 40 minut
Brukselki oczyścić, opłukać. Odłożyć trochę listków brukselki, resztę pokroić na połówki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, połowę zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Dodać połówki brukselek. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować około 5 minut.
Odłożone listki brukselki blanszować we wrzątku przez 2 minuty, odcedzić, przelać na sitku zimną wodą i dobrze odsączyć. Natkę pietruszki i bazylię opłukać, osuszyć na papierowym ręczniku, wymieszać z 100 ml oleju, pozostałym czosnkiem i cebulą, zmiksować na gładko. Przyprawić do smaku solą.
Bagietkę pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanym maśle. Grzanki wymieszać z 1/3 ziołowego oleju. Żółty ser zetrzeć. Zupę wymieszać ze śmietaną. Zmiksować. Dodać 2/3 startego sera, podgrzewać, aż się rozpuści, ciągle mieszając.
Zupę przyprawić solą i pieprzem. Rozlać do miseczek. Do każdej włożyć po porcji zblanszowanych listków brukselki i trochę grzanek ziołowych. Posypać pozostałym żółtym serem i skropić resztą ziołowego oleju.Źródło: Życie na gorąco