Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa-krem z kurek"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 25
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 41
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 68
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10511
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 95
Składniki
Kurki oczyść, by usunąć piasek, kilka razy umyj je w osolonej wodzie a potem dokładnie osusz. Małe zostaw w całości, większe pokrój na mniejsze kawałki. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Cebule posiekaj w kostkę.
W dużym rondlu rozgrzej 2 łyżki masła, wrzuć cebulę, smaż aż się zeszkli. Dodaj kurki i smaż jeszcze razem, 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem, wyjmij z rondla i odłóż na bok.
W tym samym rondlu rozgrzej łyżkę masła, wrzuć pokrojone ziemniaki i krótko podsmaż (ok. 5 minut). Wlej bulion, gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj ziemniaki pod przykryciem, aż zmiękną. Dodaj serek topiony, mieszając podgrzewaj, aż się rozpuści.
Gdy wywar z ziemniakami lekko ostygnie dodaj kurki (kilka łyżek odłóż do dekoracji) i rozdrobnij blenderem. Wlej śmietankę, podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Na koniec dopraw gałką muszkatołową, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Zupę przelej na talerze lub do miseczek. Dodaj odłożone kurki i posyp natką pietruszki.
<strong>: 60 minut Porcja: 350 kilokaloriii</strong>Źródło: Świat i Ludzie