Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pieczonej dyni

Przepis dnia 2016-10-27
Zupa krem z pieczonej dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 10196

Dodano:

Odsłon: 18967

Zupa krem z pieczonej dyni z szafranem

Składniki

  • 0,5 kg miąższu z dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki chili w proszku
  • sok z 1 cytryny
  • oliwa
  • szczypta szafranu
  • liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • pieczywo na grzanki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki, pieczemy z odrobiną oliwy, w piekarniku jakieś 45 minut w 180 stopniach. Kawałki cebuli i czosnek chwilę smażymy na oliwie, dorzucamy do tego upieczoną dynię. Zalewamy bulionem, dodajemy szafran, liść laurowy, sól i chili. Gotujemy 15 minut, studzimy. Wrzucamy do blendera i miksujemy. Przelewamy krem do garnka, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem (wg własnego uznania), ewentualnie solą, zagotowujemy. Porządnie ją doprawcie. Jeżeli zupa jest za gęsta możecie dolać trochę wody. Podajemy z grzankami z ulubionego pieczywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kleopatra_la 31 października 2017 Zupa jest przepyszna,fakt że pominęłam kilka składników bo najzwyczajniej ich nie miałam,ale i tak wyszła rewelacyjna.Po prostu dobry przepis Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń