Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa meksykańska

Zupa meksykańska

Autor:

Przepisów i artykułów: 396 Ocena: 3604

Dodano:

Odsłon: 3320

Pyszna, gęsta, wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca…w sam raz na chłodniejsze, deszczowe dni. A takich dni w Irlandii nie brakuje. Bardzo prosta w przygotowaniu i zdecydowanie pełna smaku. Zjedliśmy na obiad i na kolację, tak nam smakowało ???? Świetnie sprawdzi się na przyjęciach podana zamiast znanego wszystkim strogonowa czy chili con carne.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • około 1 litr bulionu wołowego
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona chili
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • Dodatkowo
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
  • garść nachosów
  • 2 łyżki sera żółtego
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zupa meksykańska

Przygotowanie


  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Papryki myjemy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paseczki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy mieloną wołowinę i podsmażamy na średnim ogniu mieszając.
    Do podsmażonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i paprykę. Smażymy wszystko kilka minut, aż papryka zmięknie. Dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Po chwili dodajemy bulion, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut. W tym czasie na sicie odcedzamy warzywa z puszki i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy je do zupy, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 5-10 minut. Zupa powinna być dość gęsta, ale jeśli wydaje wam się zbyt gęsta, można dolać trochę wody.
    Na koniec dodajemy sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Nachosy wysypujemy na blachę, posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika. Ser powinien się roztopić. Zupę nalewamy do miseczek, dekorujemy nachosami. Podajemy ze świeżą bułką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń