Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa pieczarkowo-pomidorowa"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 93
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 561
Składniki
Pieczarki oczyść starannie, opłucz pod bieżącą wodą. Większe sztuki przekrój na połówki. Obraną cebulę poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę lub oczyść i drobno posiekaj.
W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę. Przesmaż cebulę z czosnkiem na złoto.
Dodaj oczyszczone pieczarki. Smaż razem, mieszając, aż grzyby z każdej strony dobrze się zrumienią. Pomidory z puszki lekko rozdrobnij lub zmiksuj razem z zalewą.
Wlej do przesmażonych pieczarek, wymieszaj. Na koniec całość zalej wywarem drobiowym, zagotuj.
Mięso kurczaka op łucz, pokrój na kawałki. Wrzuć do zupy. Gotuj razem na średnim ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie (około 20 minut).
Pod koniec dopraw zupę do smaku sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Podawaj, np. z makaronem.Źródło: Świat kobiety