Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa porowa z mięsem mielonym.

Zupa porowa z mięsem mielonym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 582 Ocena: 11563

Dodano:

Odsłon: 733

Ta zupa bardzo przypadła mojej rodzinie do gustu, szybka w przygotowaniu, pożywna, pyszna i rozgrzewająca. Polecam podawać z grzankami, bagietką lub domowym pieczywem, u mnie niestety ta opcja dla chłopaków nigdy się nie sprawdza i muszę gotować zawsze osobno ziemniaki, na drugi dzień jest jeszcze lepsza.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • ulubiona przyprawa do mielonego
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 lub więcej duży por biała część
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 serki topione śmietankowe po 100 g
  • 3/4 szkl. śmietanki 30 %
  • sól i pieprz do smaku
  • pół pęczka koperku
  • olej i masło do podsmażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa porowa z mięsem mielonym.

Przygotowanie

  1. Mięso mielone przyprawić wedle uznania, podsmażyć na niedużej ilości oleju z obraną i posiekaną w kosteczkę cebulą, gdy mięso straci kolor surowizny przełożyć do garnka.
    Na tej samej patelni na maśle zeszklić pokrojony w cienkie paseczki por i obraną i startą marchewkę w słupki, podlać pół szkl. bulionu i dusić chwilę pod przykryciem ok. 10 min.

  2. Przełożyć do garnka z mięsem, zalać resztą bulionu i gotować na małym ogniu 15-20 min.
    Z zupy odjąć szkl.wywaru i wlać do miseczki, wrzucić serki topione, zmiksować tak, aby nie było grudek, wlać śmietankę, całość przelać do zupy, dokładnie wymieszać i zupa gotowa, można również zagęścić łyżką mąki.
    Gotową zupę na talerzu posypać posiekanym koperkiem.
    Podawać z grzankami lub jak u mnie z osobno ugotowanymi ziemniakami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń