Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa rybna z ostrą papryczką

Zupa rybna z ostrą papryczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Zupa rybna z ostrą papryczką"

Składniki

  • 1 kg karpia
  • po 1 marchewce i pietruszce
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier do smaku
  • listek laurowy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 strąki ostrej papryki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karpia skrobiemy, patroszymy, myjemy, filetujemy. Warzywa czyścimy, kroimy, z głową i ogonem ryby wkładamy do garnka. Wszystko zalewamy zimną wodą. Dodajemy sól i listek laurowy, gotujemy wywar. Wywar przecedzamy, resztki ryby wyrzucamy, warzywa miksujemy, dodajemy do wywaru.

  2. Filety z ryby kroimy w kostkę, wrzucamy do wrzącej zupy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Dorzucamy pozbawione pestek, pokrojone w plasterki i przesmażone na maśle papryczki. Zupę zakwaszamy sokiem z cytryny.

  3. Śmietanę mieszamy z łyżką mąki. Wlewamy do wrzącej zupy, chwilę gotujemy. Tę zupę można podać z grzankami czosnkowymi.

  4. Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 3 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń