Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z białej fasoli z szynką

Zupa z białej fasoli z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1180

Dodano:

Odsłon: 128

Łatwa do przygotowania, pyszna zupa z białej fasoli z dodatkiem podsmażonych warzyw i szynki. Idealnie nadaje się na obiad w jesienne i zimowe popołudnia.

Składniki

  • 3 puszki białej fasoli
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • seler naciowy
  • ok. 450 gram gotowanej szynki
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • pieprz czarny
  • 1 łyżka oleju
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa z białej fasoli z szynką

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.
    Selera naciowego także pokroić w plasterki.
    2 ząbki czosnku drobno posiekać.
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
    Szynkę również pokroić niezbyt grubą w kostkę.
    2 puszki białej fasoli odcedzić na durszlaku z nadmiaru płynu.

  2. Do garnka na zupę dodać 1 łyżkę oleju i wrzucić pokrojoną szynkę, smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż szynka pięknie zarumieni się z każdej strony. Podpieczoną szynkę przełożyć do miseczki.

    Następnie do tego samego garnka wrzucić wcześniej pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, seler i czosnek.
    Gotować na średnim ogniu, do czasu aż cebula zeszkli się.
    (wilgoć uwolniona z warzyw ułatwi rozpuszczenie zrumienionych kawałków szynki pozostałych na dnie garnka)

  3. Nieodcedzoną fasolę z trzeciej puszki wrzucić do blendera razem z sokiem i zblendować na gładko.
    Odsączoną białą fasolę oraz tą zblendowaną dodać do warzyw w garnku.
    Następnie dodać także 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, szczyptę czarnego pieprzu oraz 2 szklanki bulionu drobiowego.
    Całość dokładnie wymieszać - zupa w tym momencie będzie dość wodnista, dlatego należy podkręcić ogień i pozwolić jej się zagotować.

  4. Kiedy zupa zagotuje się, zmniejszyć ogień i pozwolić jej gotować się przez następne ok. 15 minut, często mieszając.
    W czasie gotowania zupa zmniejszy się i zgęstnieje - jeśli zgęstnieje za bardzo, należy dodać trochę wody lub bulionu drobiowego.

  5. Po tym czasie, jeśli warzywa są już odpowiednio miękkie, do garnka dodać wcześniej podsmażoną szynkę.
    Całość dokładnie wymieszać i spróbować smak, jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem.

  6. Po kilku minutach gotowania z szynką - zupa jest gotowa!
    Tak przygotowaną podawać wraz ze swoim ulubionym rodzajem świeżego i chrupiącego pieczywa.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń