Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z czerwonej fasoli"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1386
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 105
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 382
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 515
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1386
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 105
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 382
Składniki
Ziarna czerwonej fasoli namocz. Najlepiej pozostaw je w naczyniu z wodą na całą noc. Następnego dnia zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (ok. 60 minut).
W tym czasie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj jarzyny: marchewkę, pietruszkę oraz kawałek selera. Wrzuć je do garnka, zalej litrem wody. Dodaj fasolę. Całość posól, gotuj ok. 20 minut.
Na patelni rozgrzej smalec (lub inny tłuszcz). Cebulę obierz, drobno posiekaj, przesmaż na jasnozłoty kolor. Dodaj mąkę oraz słodką mieloną paprykę. Wymieszaj i jeszcze chwilę smaż razem. Przygotowaną zasmażką zapraw zupę fasolową. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem jeszcze 15 minut.
Dodaj 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Całość zapraw śmietaną. Na koniec dodaj pokrojone w krążki chili. Zupę dopraw solą, pieprzem oraz rozdrobnionym czosnkiem.
czas ok. 90 min; porcja – 560 kcal, cena 2,30 złŹródło: Świat kobiety