Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z dyni z suszonymi morelami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 71
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7768
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 71
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7768
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 47
Składniki
Miąższ dyni oczyść. Marchewkię obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszaj z 15 dag suszonych moreli, ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem i cukrem. Piecz ok. 30 minut w temp. 200 st.
Wlej 1 litr bulionu, piecz 45 minut. Pozostałe suszone morele pokrój w kostkę. Miętę opłucz, posiekaj. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz i pokrój w kostkę. Pokrojone morele wymieszaj z chili oraz miętą.
Do upieczonych warzyw z bulionem dodaj 2–3 łyżeczki pasty paprykowej. Zmiksuj na gładko. Ew. dolej pozostały bulion, jeśli zupa jest zbyt gęsta. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz kuminem. Rozlej do miseczek. Resztę pasty paprykowej wymieszaj z 3 łyżkami wody. Polej tym każdą porcję zupy. Posyp mieszanką moreli, mięty, chili.
Podawaj z kawałkiem chrupiącej bagietki. ok. 90 min, 1 porcja zawiera ok. 290 kcal. Ok. 3,25 zł za porcję.Źródło: Tina