Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z owoców czarnego bzu"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Owoce myjemy, odrywamy od gałązek. Wrzucamy do gotującej się wody, po 15 minutach odcedzamy na sicie. Czysty sok przelewamy do garnka.
Sok z bzu mieszamy z cukrem, szczyptą soli, cynamonem oraz skórką cytrynową i doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy zimnym winem. Wlewamy do zupy. Chwilkę gotujemy, energicznie mieszając.
Gruszki kroimy w cieniutkie plasterki (do zupy można też dodać inne pokrojone owoce, np. śliwki czy morele), wrzucamy do chłodnika. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku cukrem. Odstawiamy do ochłodzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do każdej porcji.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 102 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 9,2 g/Węglowodany 18 g
<strong>Przepis Hanny Szymkiewicz</strong>Źródło: Rewia