Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zupa z pieczonych pomidorów"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 603
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 892
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 603
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 892
Składniki
Na blasze ułóż pomidory (stroną przecięcia do góry) i ząbki czosnku. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około godziny w temperaturze 180 °C. Następnie wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Czosnek obierz z łupin. W dużym garnku o grubym dnie stop masło i zeszklij cebulę. Wsyp oregano i cukier. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze ok. 5 minut.
Dodaj pomidory, czosnek i wlej bulion. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Zupę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Wymieszaj ze śmietaną, przypraw do smaku solą i pieprzem. Kabanosy pokrój na kawałki i podsmaż na patelni. Gdy wystygną, ponadziewaj je na gałązki rozmarynu. Udekoruj nimi zupę.Źródło: Na żywo