Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa ze świeżych pomidorów"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1076
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 152
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1076
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 152
Składniki
Kurę myjemy, zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Doprowadzamy do zagotowania, wrzucamy przygotowane warzywa. Gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw. Przecedzamy.
W drugim garnku rozpuszczamy margarynę, wrzucamy pokrojone w ósemki pomidory, posiekaną cebulę i szczyptę soli. Rozgotowane na gęstą masę pomidory przecieramy przez sito drewnianą łyżką. Przecier wlewamy do rosołu. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Wymieszaną z mąką śmietanę wlewamy do gorącej zupy (można też dodać pokrojone w kosteczkę marchewki z rosołu). Chwilę gotujemy.
Zupę podajemy z makaronem albo z ryżem lub groszkiem ptysiowym, natką pietruszki, koperkiem czy bazylią. Można ją też rozlać do kokilek, posypać tartym żółtym serem typu parmezan i zapiec.
Czas przygotowania 55 minut. Cena porcji około 2 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 247 kcal. Białko 7,4 g/Tłuszcz 6,9 g/Węglowodany 21 gŹródło: Rewia