Do góry

Zupy Przepis na:

Żur

Żur

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 10908

Dodano:

Odsłon: 9243

Żur

Składniki

  • 2,5 l wody
  • 500 ml zakwasu
  • 100 g wędzonych żeberek
  • 3 małe ulubione kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1 łyżka majeranku
  • olej rzepakowy
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żur

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy do niej żeberka, całe kiełbasy, gotujemy około 30 minut. Potem dorzucamy seler, marchewkę, por i pietruszkę, gotujemy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy wszystkie dobroci z garnka i do wywaru wlewamy zakwas, doprawiamy go majerankiem, solą, pieprzem i dorzucamy rozdrobniony czosnek. W międzyczasie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy pokrojoną w kostkę, cebulę. Wszystko dorzucamy do żuru i gotujemy 5 min. Zupę można podać z ugotowanym na twardo, jajkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń