Zupy Przepis na:
Żurek w chlebku podany

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48527
Dodano: 25.04.2014
Odsłon: 2477
Składniki
- domowy zakwas ok. 1/2 l
- liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz
- czosnek 3 ząbki
- świeży chrzan (korzeń) 1 szt
- marchew 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula 1 szt
- wywar z gotowanego boczku i kiełbasy (u mnie toruńska) ok. 2 l
- śmietana 18% 4 łyżki
- mąka 1 łyżka
5-6 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Marchewkę, pietruszkę i cebulę gotujemy w litrze lekko osolonej wody (czas gotowania około 20 minut). Następnie wlewamy zakwas, wywar spod boczku, dodajemy chrzan, czosnek, przyprawy i całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Sporządzamy zawiesinę z mąki i śmietany, zabielamy nią żurek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.
-
Żurek podajemy z ugotowaną wcześniej kiełbasą pokrojoną w plasterki, gotowanym boczkiem i jajkiem na twardo.
-
Smacznego.
Uwaga 1: Jeżeli żurek jest mało kwaśny, można w czasie gotowania dodać łyżkę octu.
Uwaga 2: Z podanych proporcji powinno wyjść około 4 litrów pysznego żurku.
Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 27 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
pyszności.....:)15 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 25 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Jadłam żurek tak podany.Był bardzo dobry.15 Kto głosował? | Odpowiedz

Obserwator 25 kwietnia 2014Zgłoś do usunięcia
Najpierw dodałem kciuka , a potem przeanalizowałem przepis , efekt zdjęcia ! Odpowiedzi: 5 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz