Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek w chlebku podany

Żurek w chlebku podany

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48527

Dodano:

Odsłon: 2477

Potrawa wielkanocna, ale nie tylko. Żurek na domowym zakwasie, z jajeczkiem, boczkiem i kiełbasą.

Składniki

  • domowy zakwas ok. 1/2 l
  • liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, sól, pieprz
  • czosnek 3 ząbki
  • świeży chrzan (korzeń) 1 szt
  • marchew 2 szt, pietruszka 1 szt, cebula 1 szt
  • wywar z gotowanego boczku i kiełbasy (u mnie toruńska) ok. 2 l
  • śmietana 18% 4 łyżki
  • mąka 1 łyżka
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewkę, pietruszkę i cebulę gotujemy w litrze lekko osolonej wody (czas gotowania około 20 minut). Następnie wlewamy zakwas, wywar spod boczku, dodajemy chrzan, czosnek, przyprawy i całość gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Sporządzamy zawiesinę z mąki i śmietany, zabielamy nią żurek. Całość doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku.

  2. Żurek podajemy z ugotowaną wcześniej kiełbasą pokrojoną w plasterki, gotowanym boczkiem i jajkiem na twardo.

  3. Smacznego.

    Uwaga 1: Jeżeli żurek jest mało kwaśny, można w czasie gotowania dodać łyżkę octu.

    Uwaga 2: Z podanych proporcji powinno wyjść około 4 litrów pysznego żurku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń