Resoraki Julci

Słodki biszkopt i śmietanowy krem z nutką wanilii, a to wszystko przełamane lekko kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki.

Biszkopt

4 jaja
szczypta soli
200 g drobnego cukru - może być cukier puder
2 łyżeczki kakao
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki zimnej wody

Krem

600 ml śmietany 36%
cukier puder do smaku
kilka kropel aromatu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny spożywczej
3 łyżki gorącej wody

Dżem

½ kg czarnej lub czerwonej porzeczki (do wyboru)
½ opakowania cukru żelującego
3-4 łyżki cukru

Dekoracje

masa cukrowa w kolorach: czerwona, czarna, biała, niebieska, zielona, żółta
mazaki cukrowe spożywcze różne kolory

Poncz

50 ml soku z czarnej lub czerwonej porzeczki (w zależności od tego, który z owoców wybierzemy)
50 ml wody

Polewa

100 g gorzkiej czekolady
150 g śmietany 30%
½ szklanki mleka

Biszkopt

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę (dodać szczyptę soli). Podczas ubijania stopniowo dodawać żółtka i cukier. Do oddzielnej miseczki przesiać mąkę, wsypać proszek do pieczenia i kakao. Połączyć składniki suche i mokre, dodając cztery łyżki zimnej wody. Biszkopt piec w 180°C przez 40-45 minut (sprawdzać ciasto patyczkiem). Po upieczeniu rzucić nim o blat.

Krem

Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder do smaku oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Mieszać szybko do wystygnięcia. Dodać do pozostałej bitej śmietany, zmiksować na gładką masę i włożyć do lodówki.

Poncz

Wymieszać sok z wodą.

Dżem

Owoce oczyścić z szypułek, dodać do garnka. Wsypać pół opakowania cukru żelującego. Rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, następnie gotować trzy minuty. Dodać 3-4 łyżki cukru do smaku, tak by nie było ani za kwaśne, ani za słodkie. Gotować jeszcze siedem minut, ciągle mieszając.

Dekoracje

Z masy cukrowej ulepić auta, ozdobić mazakami.

Polewa

W kąpieli wodnej połączyć składniki - gorzką czekoladę, śmietanę 30% oraz pół szklanki mleka.

Montaż

Z chłodnego biszkoptu wyciąć sześć kółek. Nasączyć ponczem. Włożyć po jednym kółku do trzech pucharków. Dodać cienką warstwę dżemu, bitą śmietanę i drugą warstwę ciasta. Oblać polewą i włożyć do lodówki. Gdy polewa zastygnie, ozdobić wcześniej odłożoną bitą śmietaną oraz autami z masy cukrowej.

 

 

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
3
15 min
2

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Barszcz biały na otrębach, kurczak maślany, babka drożdżowa z bakaliami

W przedświątecznym odcinku programu "Ewa gotuje", prowadząca podzieli się z widzami fantastycznymi przepisami na potrawy, które warto zaserwować na...

0
Quizy Czy znasz polskie przysłowia o jedzeniu? Tylko mistrzowie zdobywają komplet punktów

Każdy zna kilka polskich powiedzonek. Przetestuj swoją wiedzę dotyczącą przysłów związanych tylko z jedzeniem. Pamiętaj jednak, że „apetyt rośnie w...

0
Informacje Świeże sałatki na powitanie wiosny. Lekkie, apetyczne i nie idą w boczki

Wiosenne sałatki to prawdziwa uczta dla podniebienia. Największą rolę odgrywają tu nowalijki, takie jak chrupiący groszek cukrowy, świeże szparagi...

3
Informacje Warzywa, które podnoszą poziom cukru. Najgorsze są po ugotowaniu

Indeks glikemiczny to istotny parametr w kontekście wszystkich schorzeń metabolicznych. Posiadają go pokarmy obfitujące w węglowodany, w tym także...

6