Restaurant Week w krakowskiej restauracji Pod Katarynką

W ramach jubileuszowego wydania Restaurant Week, który trwa od 20 do 31 października, wybraliśmy się do krakowskiej restauracji Pod Katarynką. Zobaczcie, czego możecie się tam spodziewać.

10 edycja festiwalu najlepszych restauracji w Polsce poświęcona jest kulturze świętowania - celebrowania każdej, ważnej okazji przy restauracyjnym stole z bliskimi, znajomymi, czy współpracownikami. Warto więc skorzystać z możliwości, jakie oferuje Restaurant week i wybrać się na wspólny posiłek.

Do końca festiwalu zostało jeszcze kilka dni, więc jeśli nadal nie wiecie, gdzie wybrać się na pyszną, trzydaniową kolację, zapraszamy do położonej na krakowskim Kazimierzu restauracji, Pod Katarynką (ul. Brzozowa 15). Jako redakcja serwisu Smaker.pl mieliśmy przyjemność spróbować tamtejszych specjałów.

Kolacja rozpoczęła się od przystawek. W wersji mięsnej było to tatar wołowy z piklowaną szalotką, podgrzybkiem i emulsją z oleju rzepakowego, podany wraz z niesamowicie aromatycznym chlebem - jak dowiedzieliśmy się od właścicielki restauracji, na prośbę licznych klientów, właśnie ta przystawka na stałe zagościła w menu. W wersji bezmięsnej został zaserwowany krem z czerwonej kapusty z topinamburem.

Przystawka: tatar

Po dość obfitej przystawce nadszedł czas na danie główne: soczyste i miękkie poliki wołowe z puree dyniowo-musztardowym, skropione sosem demi glace. W wersji drugiej zaproponowano nam rewelacyjną w smaku, grillowaną makrelę podawaną z duszoną marchewką i wyśmienitą, niepaloną kaszą gryczaną.

Danie główne: Makrela

Dla amatorów słodkości, restauracja Pod Katarynką ma dwie wyborne propozycje, jedną na ciepło, a drugą na zimno. Dla osób, które wybrały mięsne menu, kucharz Michał Majtyka poleca leguminę z zsiadłego mleka z sosem z owoców leśnych. Osobom, które wybrały przystawki bezmięsne i dania rybne, zaserwowano owoce sezonowe zapiekane pod kruszonką cytrynową z lodami jogurtowymi.

Deser: Legumina

Dlaczego polecamy tę restaurację? Dlatego, że znajdziecie w niej propozycje menu, które nawiązują do zapomnianych już, receptur międzywojennych. Każde danie przygotowywane jest z dbałością o każdy szczegół, ze świeżych składników. Dodatkową atrakcją jest muzyka, która nie tylko rozbrzmiewa z głośników, ale także można ją usłyszeć na żywo. Dopełnieniem miłej atmosfery jest przytulne wnętrze przypominające okres II Rzeczypospolitej.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Deserki waniliowo-malinowe

Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...

Odsłon: 137

>60 min
4
Ciasta Szarlotka na cieście francuskim

Błyskawiczna szarlotka z kilku prostych składników. Wystarczy arkusz ciasta f...

Odsłon: 2107

15 min
4
Ciasta Szybkie ciasteczka owsiane

Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...

Odsłon: 73

15 min
2
Przetwory Shoty z kurkumy i imbiru na odporność

Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...

Odsłon: 140

15 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Dodany do kawy, pomaga schudnąć. Zrób też schab, zupę lub sos z tą genialną przyprawą

Kardamon – genialna przyprawa z Indii – znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w medycynie naturalnej. Nie dość, że doskonale podkreśla ona...

1
Informacje Likier z kukułek. Smak cukierków z dzieciństwa

Kojarzysz cukierki kukułki, czyli nadziewane karmelki? To kultowe polskie słodycze, które nadal cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie każdy wie, ż...

2
Informacje Idealna sałatka dla kobiet po 50. Skończą się problemy ze zbędnymi kilogramami i wypadaniem włosów

Nie jest tajemnicą, że po 50. roku życia metabolizm spowalnia. Wiele pań w tym wieku zaczyna borykać się z nadprogramowymi kilogramami, oraz przykr...

4
Informacje 5 pomysłów na surówki do mięs z rusztu. Proste przepisy idealne do grilla

Grillowana karkówka, szaszłyki, czy kiełbasa to pyszne dania, które potrzebują odpowiedniej oprawy. Warto zaserwować je ze świeżym lub podpiekanym...

6