Do góry

Konkursy

Rozstrzygnięcie konkursu: Co sprawiło, że zakochałeś się w gotowaniu?

Książka Susan Herrmann Loomis, to opowieść smakach, zapachach, i tradycjach domowej kuchni. Autorka uchyla rąbka tajemnicy, która tkwi w francuskiej sztuce kulinarnej.

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane zgłoszenia. Powodów do rozbudzenia w sobie pasji do kulinariów jest bardzo wiele, i często bywają one zaskakując e dla nas samych. Zadecydowaliśmy, że nagrody w postaci trzech egzemplarzy książki trafią do Pani Roksany, Pani Anny i Pani Magdy. Mamy nadzieję, że dzięki tej publikacji, Panie rozkochają się również w kuchni francuskiej.
Oto nagrodzone odpowiedzi:

Pani Roksana

„Zaczęłam gotować parę lat temu. Pocżątki były trudne. Jakoś przebrnęłam przez etapy zupek chińskich i gotowych dań i zaczęłam komponować własne potrawy. Biedna moja rodzina... A to za słone, a to za pieprzne. Ale praktyka czyni mistrza i dzisiaj to już nie jest zwykłe stanie przy garach. Gotowanie to moja pasja, codziennie szukam nowych smaków, próbuję dziwnych połączeń. Zazwyczaj wychodzi, jeśli nie, to trudno, zdarza się. Najważniejsze to lubić to co się robi i mieć z tego przyjemność, a najlepsze podziękowanie to buziak po obiedzie i słowa "było pyszne, mogę dokładkę?"

Pani Anna

„U mnie w domu gotowało się zawsze i zawsze bardzo dobrze. Podobno prababcia Kama była mistrzynią tortów, moja Babcia specjalizowała się w daniach mięsnych, moja Mama ma niebywały talent w każdej z dziedzin, a Tata ma rękę do wędlin. Długo kuchnia nie była dla mnie interesująca. Oczywiście umiałam zrobić wszystko - Mama o to zadbała, ale na więcej nie starczało ambicji. Wszytko zmieniło się, gdy wprowadziłam się do własnego, samodzielnego mieszkania, z moją osobistą kuchnią. Wtedy zaczął się szał, który przerodził się w pasję i trwa do dziś. Pokochałam gotowanie i pieczenie, bo realizowałam swoje artystyczne zapędy, bo odkrywanie smaków i tekstur było przyjemnością, bo dawało absolutną satysfakcję. Gotowanie zbliża jak nic innego, lubię karmić ludzi, wydaje mi się to być najprzyjemniejszą formą spędzania czasu. Dziś gotowanie jest dla mnie odskocznią i niewyczerpanym źródłem inspiracji. Od ponad roku piekę własne chleby - nic nie uczy tak cierpliwości i pokory. Gotowanie jest super!"

Pani Magda

„Ktoś mądry powiedział, że "jedzenie jest jak miłość :smakuje, kiedy się nim dzielimy". Dlatego właśnie gotuje. Wkładam serce w przygotowanie potrawy, bo potem tym sercem podzielić się z najbliższymi. To taka wzajemna wymiana pozytywnych emocji i uczuć, bliskości i szacunku. Po prostu - kochanie przez gotowanie :)"

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń