Do góry

Konkursy

Rozstrzygnięcie konkursu: Śniadanie z Audrey Hepburn

Omlet z wędzonym łosiem, kasza jaglana, domowy chleb i ser - takimi rarytasami chętnie ugościlibyście Audrey Hepburn.

Bardzo dziękujemy za wszystkie nadesłane do nas zgłoszenia. Wybór zwycięzców nie był łatwy, ale nagrody postanowiliśmy przyznać:

Pani Katarzynie:

"Śniadanie, które otrzymała by Audrey w mojej kuchni to:

- wiejskie jajka na miękko z odrobiną swojskiego masła i solą;
- świeży wypieczony dzień wcześniej chleb z mąki orkiszowej i żytniej;
- biały ser domowej roboty z nowalijkami;
- sałatka z kiełków i pomidorków cherry;
- świeżo mielona kawa orzechowa."

Pani Joannie:

"Makaron w innym wydaniu wymyśliłam na śniadanie z Audrey Hepburn. Wyczarowałabym WIOSENNY MAKARONOWY OMLET z wędzonym łososiem, ogórkiem i koperkiem. Podałabym omlet z pysznym łososiem, ogórkiem pokrojonym w słupki i posypała świeżym koperkiem, żeby Audrey poczuła się wiosennie. Omlet smakowałby wyśmienicie o poranku na tarasie wśród śpiewu skowronków. Jestem pewna, że gwiazda zachowałaby piękne wspomnienia smaku przygotowanego przeze mnie śniadania."

Pani Anieli:

"Moja babcia często mi powtarzała: jeśli chcesz być piękna i zdrowa - jedz kaszę jaglaną - i podawała na śniadanie lub podwieczorek miseczkę pachnącej jaglanki. Wówczas nie zastanawiałam się nad właściwościami tego dania - ważne było, że było smaczne i inne od wszystkiego, co na co dzień jadłam w domu.

Dziś wiem, że babcia miała 100% racji - kasza jaglana to bomba witamin, makro i mikroelementów, która przywraca iskrę w oku i promienny uśmiech oraz dostarcza energii, która pozwala wkraczać tanecznym krokiem w każdy dzień.

Dlatego też z wielką przyjemnością poczęstowałabym Audrey Hepburn pucharkiem kaszy z ... musem jabłkowym lub konfiturami z malin z czułością przygotowywanymi w letni czas, posypaną cynamonem, sezamem i/lub bakaliami.

p.s.
Nie pamiętam, jak jaglankę przygotowywała babci(nie zdążyłam ją o to zapytać- stąd też nauka na przyszłość dla mnie i innych - pytajmy, rozmawiajmy z bliskimi, bo mają oni nam tyle do przekazania - trzeba tylko uruchomić swoją gotowość do słuchania); - ja po wielu próbach stosuję teraz taki przepis: uprażoną kaszę gotuję powoli przez 30 minut w proporcji 1:3 (1 szklanka kaszy i 3 szklanki wody) - z dodatkiem soli i klarowanego masła. Taką bazę można już uzupełnić wg smakowych upodobań, gdyż jaglanka jest bardzo otwarta na nowe znajomości i lubi towarzystwo - za co ją także lubię:)"

Pani Agnieszce:

"Audrey Hepburn zawsze jadła to samo na śniadanie czyli dwa jajka na twardo, jedną kromkę pełnoziarnistego pieczywa ze sklepu ze zdrową żywnością, które popijała trzema lub czterema filiżankami kawy z mlekiem i takie właśnie śniadanie bym jej zaserwowała, bo gość ma zawsze rację w kwestii jedzenia."

Polecane przepisy

Zobacz więcej

Komentarze do artykułu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń